top
logo
Ma 2017. december 12., kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

FOTÓGALÉRIA

KABAI HÍRMONDÓ


Címlap Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. április 10. szombat, 12:48

Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kaba, Szabadság tér 1.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Elnök: Szilágyi Attila 30/289-27-21
Parancsnok: Vágó Béla 30/369-55-22


A 120 évvel ezelőtti alapszabályban megfogalmazott cél máig időszerű: „a testület célja minden tűzvész alkalmával Kaba község egész területén, esetleg a közeli szomszédos községekben a vészhelyre sietni, ott a parancsnok vezénylete alatt a veszedelemben forgó emberéletet, veszélynek kitett ingó- és ingatlan vagyont megvédeni.” Az idézett szövegből is látható, hogy elsősorban a mentő tűzvédelemre irányult a testületi tevékenység célja, mely az akkori viszonyokat figyelembe véve természetes. Tény, hogy Kaba lakosságának sokszor kellett farkasszemet nézni pusztító tüzekkel. Nem véletlen tehát a városunkkal kapcsolatban kialakult szólásmondás, amely szerint hétszer égett le Kaba. A polgármesteri hivatal nagy kapujánál lévő kövön olvasható mely alkalmak voltak ezek. A kabai tűzoltókra hosszú évtizedeken át jellemző volt, hogy a kiképzés színvonalát olyan magas szintre tudták emelni, hogy nem csak élvezték a lakosság bizalmát, hanem szakmai  és ügyességi versenyeken szinte minden évben elismerést érdemeltek ki. Gazdag gyűjtemény van a régi időkből is a különböző kitüntetésekből és oklevelekből, melyek a mai napig gyarapodnak, gazdagítják a kabai tűzoltók hírnevét. A legnagyobb versenyzést illetően 40 ével ezelőtt érték el a kabai önkéntesek, amikor a külföldi versenyen is képviselhették hazánkat. A Domokos Lajos egyesületi elnök és Sári Béla parancsnok által vezetett csapat bronzérmet nyert a nemzetközi versenyen az ausztriai Kremsben. Nemzedékről nemzedékre szállt, az apák a fiaiknak adták át sok családban ezt a tevékenységet. Ez a sajátos kabai hagyomány napjainkra sem szakadt meg.


Az egyesület vezetősége 2004-től kezdve folyamatosan megújult, a parancsnoki tisztséget 2006 óta Vágó Béla, az elnöki tisztséget 2008 óta Szilágyi Attila tölti be. A szervezet a megújult vezetőséggel is folytatja eredeti tevékenységét, folyamatosan részt vesznek a helyi, megyei és országos versenyeken is, emellett jó kapcsolatokat ápolnak a lengyelországi Milanów és a romániai Zsombolya települések önkéntes tűzoltó egyesületeivel is. Felszerelésüket és személyi állományukat is folyamatosan fejlesztik, jelenleg 16 fő van tűzoltásra és műszaki mentésre kiképezve, akik folyamatosan készen állnak arra, hogy a megvédjék a veszélyben forgó emberéleteket és anyagi javakat. A szervezet 2008-ban csatlakozott a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségéhez, így felkérésre az egész ország területén vagy akár külföldön is számíthatnak a segítségükre.


Az egyesület által végzett kiemelkedő munkát a megszerzett elismerések is bizonyítják, 2006-ban Vágó Béla parancsnok a az „Év tűzoltója” pályázaton második helyezést ért el, 2008-ban Sári Antal Széchenyi Ödön díjat kapott, melyet a Parlamentben vehetett át, míg az egyesület 2009-ben Hajdú-Bihar Megyében az „Év civil szervezete” elismerésben részesülhetett.

 

 


 

Módosítás dátuma: 2010. május 28. péntek, 06:45
 

Sikeres pályázatok

Hirdetés

VENDÉGEK SZÁMA

Oldalainkat 59 vendég böngészi

bottom
top

bottom

KABA VÁROS HONLAPJA