top
logo
Ma 2017. december 12., kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

FOTÓGALÉRIA

KABAI HÍRMONDÓ


Címlap Művelődés
Művelődés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Gonda Ferenc Városi Könyvtár
Kaba, Szabadság tér 5.
Tel./fax: (54) 522-006, (54) 522-007
Weboldal: http://www.kabakonyvtar.hu/
Intézményvezető: Boldoghné Kiss Ágnes
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 8-17-ig, szombat: 8 - 12-ig
(szombati nyitva tartás a nyári szünet alatt nincs)2002-ben a könyvtár átköltözött. a művelődési házból, 315 négyzetméteres helyiséget kapott az átalakított mezőgazdasági szövetkezet irodaházának földszintjén. A Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával családbarát könyvtárat alakíthattak ki. 2003-ban az intézmény felvette a Gonda Ferenc Városi Könyvtár nevet. 2003-ban a könyvtárpártoló pályázaton elnyert pénzösszegből többek között a kölcsönzés gépesítése is megtörténhetett. 2004-ban könyvtárunk e-Magyarország pont lett, ezzel a lakosságot már internet eléréssel is segíthetjük. A 21. század elején a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett a könyvtárosok rendelkezésére áll a világháló, a nagy könyvtárak OPAC-jai, a virtuális könyvtárak, adatbázisok, hogy ezekkel is bővíthessék szolgáltatásaikat.


Mácsai Sándor Művelődési Ház
Kaba, Szabadság tér 9.
Tel.: 54/522-052
E-mail:
inform.kaba@macsaismuvhaz.axelero.net
Weboldal: www.muvhaz.kaba.hu/
Intézményvezető: Kovácsné Vágó Emese
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-20-ig

 

 


A Mácsai Sándor Művelődési Ház elődje 1950-1972 között a jelenlegi Támasz Szociális Központ épületében működött Jókai út 4. szám alatt. Az új művelődési ház építéséről a Kaba Nagyközségi Tanács döntött, Domokos Lajos akkori tanácselnök vezetésével. Az épületet Szauer Tibor építész tervezte. Az építést a helyi Vörös Csillag MGTSZ építőbrigádja végezte Váradi Zoltán vezetésével. Az ünnepélyes átadást a debreceni Művelődési Központ szervezte, amelyre 1973 tavaszán került sor. Első igazgatója 1973-1980 között dr. Sári Mihály volt, majd őt követte Molnár Tamásné. Mácsai Sándor kabai születésű zeneszerző nevét 1976. október 17-én ünnepélyes kertek között vette fel az intézmény. Az épület a kezdeti időkben három intézménynek adott helyet, a Községi Könyvtárnak, a Béke Filmszínháznak és a Művelődési Háznak. Az épület hasznos alapterülete 904 m2. Az épületben található 200 fős színházterem, kiállító terem előadó és szakköri terem. A volt könyvtár helyiség 2007-ben vette fel Barabás Samu lelkipásztor nevét, aki a kabai református kultúriskolát építette, amelyben iskola, mozi és színházterem, valamint tanítói lakás kapott helyet. A művelődési házban 2003-2004-ben történt jelentősebb felújítást, megújult a homlokzat, a ház előtti park, az előcsarnok. Kialakításra kerül a földszinti internet helyiség.

 

Kabai Helytörténeti Gyűjtemény
Kaba, Szabadság tér 9. Mácsai Sándor Művelődési Ház, Barabás Samu terem
Tel.: 54/522-052
Jelenleg a művelődési ház nyitva tartási idejében tekinthető meg a kiállítás.


A gyűjtemény 2008. augusztus 20-án került először bemutatásra Kaba várossá avatásának ötödik évfordulóján. A gyűjtemény anyagát Kaba város lakossága adta össze. A gyűjtéssel Molnár Tamásnét, a helyi művelődési ház akkori igazgatóját bízta meg a képviselő-testület, a szakmai rendszerezést Vajda Mária muzeológus végezte. A restaurálási munkákban oroszlán részt vállalt Molnár Tamás és a művelődési ház dolgozói. A kiállított anyag tárgyi (néprajzi) részből, írott és fotó dokumentumokból áll, melyek Kaba XIX-XX. századbeli társadalmi életét, kultúráját mutatják be. 

Módosítás dátuma: 2016. december 21. szerda, 08:48
 

Sikeres pályázatok

Hirdetés

VENDÉGEK SZÁMA

Oldalainkat 19 vendég böngészi

bottom
top

bottom

KABA VÁROS HONLAPJA