top
logo
Ma 2017. december 12., kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

FOTÓGALÉRIA

KABAI HÍRMONDÓ


Címlap Testvérvárosaink
Testvérvárosaink PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. április 10. szombat, 13:24

Testvérvárosi kapcsolatok

Élesd

A Romániában lévő Élesd város és Kaba még a tanácsrendszer utolsó évében 1990 májusában kötött testvérvárosi megállapodást. Közös nyilatkozatban fogadták el, hogy egymással együttműködési, barátsági kapcsolatot alakítanak ki a két nép közötti jobb megértés, a nemzetiségiek jogainak teljesebbé tétele érdekében. Az együttműködés főbb területeit a településfejlesztés település ellátás tapasztalatainak kicserélésében, az egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények között együttműködésben, kulturális és sportrendezvények szervezésében jelölték meg. A megállapodás testületek általi elfogadása után több rendezvényen találkoztak a két település küldöttei. Lakossági képviselők, intézményi dolgozók tettek kölcsönösen látogatást. Kirándulások szervezésére, gyermekek kölcsönös üdültetésére került sor. Állami és nemzeti ünnepekre, városnapokra, kiemelkedő rendezvényekre meghívjuk egymást kölcsönösen. Ezt követően 1996-ig rendszeres volt s két település kapcsolata, majd 2001-ben néhány éves szünet után kezdődött el a testvérvárosi kapcsolat folytatása. Az utóbbi időben a pályázatokban való együttműködés került előtérbe, napjainkban is van aktuális pályázat, melynek Kaba is részese, és nyertese lehet. Élesd 100 km-re van Kabától a Bihari hegység lábánál, szép természeti környezetben. A 10 ezer fős népességnek 1/3-a magyar. Élesd városa Románia nyugati részén, a Erdélyi-szigethegység északi peremén, a Rév-Báród-i medencében helyezkedik el. Délen a Király-erdő, északon a Réz-hegység határolja, a két hegység között a Sebes-Körös medre húzódik, a város a folyó jobb partján található. A településen halad keresztül nyugat-keleti irányban az E60-as jelzésű nemzetközi országút. A főút keleti irányban összeköti Élesdet Kolozsvárral (118 km-re a várostól), nyugati irányban pedig Nagyváraddal (38 km-re). A kisközség Bihar megye, a Körös völgyében, melynek legcsinosabb és legélénkebb községe. Kereskedelme igen élénk. A feketeerdői üveggyárral telefon köti össze. Lakói jelentékeny agyag- és kőipart űznek, melyre a révi agyagot használják fel. Batthyányi József gróf biharvármegyei uradalmának központja, szép kastéllyal. Közelében egy magas szikla tetején láthatók Sólyomkő régi várnak romjai, kápolnával s a Batthyányi grófok sírboltjával.


Hegyközcsatár

 


A ugyancsak Romániában lévő Hegyközcsatárral 2004 óta vagyunk testvérvárosi kapcsolatban. A két települést a Kabai Nyári Színház  Hegyközcsatárban tartott „István a király”  előadása "hozta össze". Azóta több alkalommal jártak küldöttségek mindkét településen, elsősorban város és falunap rendezvényein és kiemelkedő események alkalmával. A 2000 fős népességű Hegyközcsatár lakossága nagy többségben magyar. Kabától 80 km-re van, itt kezdődik a dombos vidék, határa látványos kirándulóhely. Lakossága ápolja a népi hagyományokat, minden évben megrendezik a borversenyt, népi táncosok, népzenészek közreműködésével. Vendégszerető, barátkozó embereknek ismertük meg vezetőiket és a lakosságot.

Nagyváradtól 15 km-re északkeletre, Hegyköztóttelek és Hegyközújlak között fekvő település. Hegyközcsatár magas dombtetőre épült település, mely az égtájak mind a négy irányában terjeszkedett a völgyek felé. A községközpontban található a református és tőle néhány száz méterre dél-keleti irányban a katolikus templom, mely szomszédságában a Község Háza (része a Polgármesteri Hivatal, Rendőrség). Vele átellenben kétemeletes tömbház, alatta üzletsor, az épület mellett található a Kultúrotthon, mely különböző rendezvényeknek és kulturális eseményeknek ad otthont, valamikor magába foglalta a község könyvtárát is. Halastó: Hegyközcsatár peremén (Cetariu) van egy remek (boilis) tó. Sok pontyot és amurt foghatnak itt a horgászok. Még új a tó és a legnagyobb halak körülbelül 10–15 kg-ok. A tó körülbelül 90 hektáron fekszik festői környezetben a tölgyes erdő szélén és könnyen megközelíthető személygépkocsival is. Kiválóan alkalmas sátortáborozásra is a vidék. Tölgyfaerdő - Kitűnő kirándulóhelyek, erdészházakkal, faasztalokkal, padokkal, tűzhelyekkel stb.

 

Módosítás dátuma: 2010. május 31. hétfő, 15:36
 

Sikeres pályázatok

Hirdetés

VENDÉGEK SZÁMA

Oldalainkat 45 vendég böngészi

bottom
top

bottom

KABA VÁROS HONLAPJA